Recept: basis BBQ-rub

Recept: basis BBQ-rub

Een BBQ-rub ( ook wel dry rub genoemd) wordt bij barbecueën vaak gebruikt om het vlees van te voren in te smeren. Meestal bij de stukken vlees die Low & slow bereid worden, bijvoorbeeld Spareribs.

De belangrijkste bestandsdelen van een rub zijn zout en suiker. Het zout onttrekt vocht uit het vlees en de suiker zorgt voor karamellisatie bij het barbecueën en resulteert in een mooi korstje op het vlees.

Ingrediënten

  • 70 gram zeezout
  • 60 gram bruine basterd suiker
  • 35 gram paprika poeder
  • 3 eetlepels (versgemalen) zwarte peper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Doe dit in een droge omgeving en met droge spullen. Dit om klonteren te voorkomen.

En omdat dit een mooie basis rub is, kun je natuurlijk variëren door kruiden en specerijen toe te voegen.

 

 

Bewaar de rub op een droge plek en gebruik hem om je vlees in te smeren. Bijvoorbeeld bij Recept: Varkenshaas met spek of Recept: Kippendijencake