23 nov Houtskool en briketten
Het barbecueseizoen is inmiddels weer in volle gang. Voor mij hoort bij een echte barbecue vuur en kool, al kan je natuurlijk ook prima op een gasbarbecue, elektrische barbecue of palletbbq grillen. In dit artikel lees je of je nou houtskool of briketten op je barbecue moet gebruiken.
Voor veel mensen is namelijk niet duidelijk wat nou het verschil tussen houtskool en briketten is. En al kan je met beide producten prima barbecueën, het hangt van je soort barbecue af welk type brandstof je nou het beste kan kiezen. Lees snel verder voor het verschil tussen houtskool en briketten.
Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?
Houtskool is verhit hout waarbij de vluchtige bestandsdelen uit het hout worden verwijderd (Wikipedia). Het hout wordt verbrand maar door de luchttoevoer te beperken verbrand het niet volledig. Je houdt dus droge stukken verkoold hout over die prima geschikt zijn voor de barbecue.
Briketten worden gemaakt van de resten bij de productie van houtskool. Deze resten worden fijngemalen tot poeder waarna ze met een bindmiddel tot blokjes worden geperst. Tegenwoordig zijn er ook kokosbriketten die gemaakt worden van geperste schillen van kokosnoten.
Houtskool of briketten op de barbecue?
Wanneer gebruik je houtskool?
Als stelregel kan je zeggen dat je houtskool gebruikt bij een open barbecue, dus een barbecue zonder deksel. Houtskool bereikt namelijk een hogere temperatuur en brandt sneller. Omdat bij een open barbecue een groot deel van de warmte ontsnapt is het dus van belang dat je snel een hoge temperatuur bereikt.
Houtskool wordt vaak gebruikt bij ‘direct grillen’, dit betekent dat je het vlees direct boven je warmtebron legt. Het is ideaal voor wat dunnere stukken vlees omdat deze niet heel lang verhit hoeven te worden. Het nadeel van houtskool is dat dit sneller opbrand, als je wat langer wilt barbecueën kan je dus het best na ieder kwartier wat verse kooltjes op de barbecue gooien. Wacht je te lang dan duurt het weer een poos tot je de juiste temperatuur hebt bereikt.
Wanneer gebruik je briketten?
Briketten worden het meest gebruikt bij een barbecue met een deksel. Bekende barbecues zijn bijvoorbeeld de ‘kogelbarbecue’ van Weber en de Big Green Egg. De brandende briketten liggen onderin en het deksel zorgt ervoor dat de temperatuur ‘gevangen’ blijft in je barbecue.
Met briketten in een gesloten barbecue kan je zowel direct als indirect grillen. Je legt de dunnere stukken vlees bijvoorbeeld direct boven de warmtebron en dikkere stukken ernaast (indirect). De hitte onder het deksel zorgt dan voor een gelijkmatige verwarming van het vlees.
Briketten worden iets minder warm dan houtskool, maar door de deksel bereikt je barbecue temperaturen die hoog genoeg zijn. Een groot voordeel van briketten is dat deze veel langer branden, ideaal voor een lange barbecueavond zonder steeds bij te hoeven vullen. Het duurt bij briketten wel iets langer voor deze op temperatuur zijn. Maar daar is gelukkig een handig hulpmiddel voor: de brikettenstarter.
Briketten bestellen? Ook briketten kan je bestellen bij Bol.com en bij je thuis laten bezorgen.
Houtskool of briketten op de barbecue? De brikettenstarter Een brikettenstarter is een onmisbaar hulpmiddel voor het snel op temperatuur krijgen van je briketten en houtskool. Het is een soort schoorsteen waar onderin een rooster zit. Je vult de brikettenstarter met je briketten of houtskool en zorgt voor een vuurtje onder de koker. Bijvoorbeeld met een paar aanmaakblokjes.
De brikettenstarter zal als een soort schoorsteen werken en het vuur door de koker naar boven zuigen. Je briketten of houtskool zullen zo een stuk sneller op temperatuur komen waarna je ze onderin de barbecue kan storten. Hierna kan je direct aan de slag met het bereiden van je barbecuegerechten.
Briketten of houtskool kiezen? Of je nou briketten of houtskool kiest hangt dus vooral af van het soort barbecue. Heb je een open barbecue dan kies je voor houtskool, heb je een barbecue met deksel dan kies je voor briketten. Al kan je natuurlijk ook prima houtskool gebruiken op een barbecue met deksel, zoals ik zelf laatst deed toen ik de verkeerde zak kreeg thuisbezorgd.
Ook zijn er genoeg mensen die op een gesloten barbecue met briketten grillen en dan tussendoor wat houtskool toevoegen om snel een hogere temperatuur te krijgen. Bij zowel houtskool als briketten is het handig om een brikettenstarter te kopen. Hiermee heb je jouw briketten of houtskool snel brandklaar en kunnen je gerechten de barbecue op.