24 nov Recept: Bloemkool steak (met kaas)
Recept:
Eerst algemeen verhaal over het recept, stuk vlees, etc.
Ingrediënten
Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
Aantal personen:
Ingrediënten steaks:1 middel grote bloemkool voor 2 steaks Groente bouillon blokjesOlie1 tl Zout 2 tl Kurkuma kruiden 1 tl PeperIngrediënten kaassaus roux :Roomboter 50gBloem 50gZo’n 250ml melkEn zo’n 100gr je favoriete kaas naar smaak geraspt
Bereidingswijze
Benodigdheden:Bbq met directe (matige warmte ) zo’n 200c Steelpannetje Gietijzeren pan Koks mes SnijplankGarde Bereiding:Begin met je bloemkool, de stelen mogen als eerste worden verwijderd om daarna je bloemkool goed te wassen met koud water.Snij met je koksmes de bloemkool in het midden verticaal in 2 of 3 plakken van zo’n 2,5cm.Zie hiervoor de foto’s hieronder.Verwarm je BBQ voor voor een matige directe warmte van zo’n 200c.Giet in een ovenschaal of aluminiumbak een klein laagje olie, voeg hieraan het zout, peper en de kurkuma kruiden toe en roer even door.Dompel nu je steaks door dit mengsel aan alle kanten en zet de schaal even opzij.Maak ongeveer een halve liter kokend water aan met 2 blokjes groente bouillon en schenk dit in een schaal om deze even opzij te zetten. Zet een gietijzeren pan direct op de grill en laat de pan even op temperatuur komen.Wanneer je pan warmte af begint te geven dan mogen je steaks in de pan, bak aan beide kanten even mooi bruin en giet hierna je groente bouillon in het pannetje en sluit de deksel voor zo’n 20-30 minuten.Maak ondertussen je kaassaus aan en gebruik hiervoor een steelpannetje.Begin met je boter in de pan toe te voegen, wanneer deze gesmolten is mag de bloem erbij.Roer de roux een aantal minuten zodat het bloem goed kan garen.Giet nu in fases je melk erbij en blijf ondertussen goed roeren met een garde.Wanneer het geheel goed gebonden is kan je nu een mengsel van je favoriete geraspte kaas toevoegen. Zelf heb ik een peper gember kaasje gekocht en deze samen met een jong belegen kaas geraspt en toegevoegd aan het mengsel.Wanneer alles goed gesmolten is heb ik de kaassaus wat op smaak gebracht met zout, cajunkruiden en paprika poeder.Dit gerecht is zeker de moeite waard, je zult heel wat verassende complimenten krijgen