Recept: Yakitori met teriyakisa

Recept: Yakitori met teriyakisa

Ingrediënten

  • 400 gram Kippendijen
  • Garnering:
  • 2 el Sesamzaad
  • 2 Bosuitjes
  • Marinade:
  • 5 el Sojasaus
  • 5 el Ketjap Manis
  • 2 el Bruine Basterdsuiker
  • 2 el Honing
  • 2 el Chilisaus
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stukje Gemberwortel (duimgroot)
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 Sjalot

 

Bereidingswijze

Het is belangrijk dat je op tijd begint met de marinade. De kip wordt er echt lekkerder van! Ik heb ervoor gekozen om de kip de avond van te voren al in de marinade te zetten. Hoe maak je de marinade? De marinade bestaat uit de sojasaus, honing, chilisaus, ketjap manis en lichte basterdsuiker. Ik hou er zelf niet van wanneer je de suikerkorrels nog proeft, dus ik kook het altijd even in. Roer het geheel even door tot de suiker volledig opgelost is. Laat het daarna even afkoelen. Vervolgens pak je een kom waarin je de geperste knoflook in doet. De gember schil je en rasp je vervolgens ook in deze kom. In deze kom doe je ook het fijngesneden sjalotje. Vervolgens voeg je de olijfolie toe. Snijd de kippendijen in stukjes. Houd hierbij in gedachten dat het wel aan een spies moet kunnen. Niet te klein dus. Wanneer je dit gedaan hebt, voeg je het toe aan de kom. Daarna gooi je de, inmiddels afgekoelde, marinade erbij en roer je alles goed door elkaar. Dek het af met plastic folie en zet het in de koelkast. En dan?! Wanneer je houten spiesjes gebruikt, laat je deze even wellen in water. Hierdoor nemen ze wat vocht op en is de kans op verbranden kleiner. Wanneer je vindt dat de kip lang genoeg in de marinade gezwommen heeft, kun je de BBQ aansteken. Rijg je kip aan de spiesjes. De bosui snijd je in ringetjes, zodat je deze over de spiesjes kunt gooien als garnering. Ook het sesamzaad gebruik je, na het grillen, als garnering op de spiesjes. Deze kun je eventueel nog roosteren wanneer je dat wilt. De spiesjes grill je ongeveer een kwartiertje. Houd ze goed in de gaten, want door alle suikers is de kans op verbranden groot. Schrik niet als de marinade hier en daar een beetje gekleurd is, ze smaken er niet minder door. Draai de spiesjes regelmatig om, om de kans op verbranding te minimaliseren. Eet smakelijk!