Wijn bij de barbecue

Wijn bij de barbecue

Naast een heerlijke maaltijd op de BBQ hoort daarbij natuurlijk ook een heerlijk drankje om het feest compleet te maken. En wat past er nou beter bij een heerlijke BBQ dan wijn.

Maar welke wijn past nu bij de BBQ. Belangrijk hierbij is vooral wat er op je BBQ ligt en persoonlijke smaak. De basis is eenvoudig: witte wijn bij vis, wit vlees, gevogelte en rode wijn of rosé bij rood vlees, wild, varken en langzaam gegaarde gerechten.

Wijn bij een traditionele bbq met hamburgers en worstjes

Als de keuze reuze is, ga dan voor een ongecompliceerde wijn die past bij een scala aan smaken. Laat zware wijnen staan, evenals een wijn met veel zuren. Pak de allemansvriend bij uitstek: een Rosé uit de Provence. Ook een Pinot Noir, bij voorkeur licht gekoeld, kan de vleesschaal van de slager of uit de supermarkt prima aan. Als laatste kunt u ook denken aan een heerlijk Malbec.

Wijn bij Rundvlees

Rood vlees siddert van plezier op de barbecue als het weet dat het wordt gecombineerd met een smaakvolle en krachtige rode wijn. Zo een die hoog in de zuren zit, met krachtige tannines. Want u wilt niet dat de wijn wegvalt tegen het vlees. Balans is hier het toverwoord en de wijnen die het mooist in balans zijn bij rundvlees van de barbecue zijn:

 

Waarbij voor ons de Casa Safra Gran Reserva echt een favoriet is bij rood rund vlees.

Wijn bij spareribs

Spareribs van de barbecue, om je vingers bij af te likken. Vergeet ook die oude vertrouwde gast op de grill niet: de speklap. En wat te denken van die andere klassieker op de bbq, de varkenskarbonade. Deze vette vleessoorten laten zich perfect combineren met een krachtige Rosé, soepele rode wijnen en – waarom ook niet – een fles fijne bubbels:

Wijn bij pulled pork

Bent u de fijnproever die zijn varkensschouder of procureur acht uur laat garen op de barbecue? Dit culinaire hoogstandje en uw geduld kunnen het best worden beloond met een pracht van een wijn. Zo een die de krachtige smaak van de saus aankan en waarvan de tannines uw mond in stelling brengen voor die volgende hap:

Wijn bij kip

Bij kip, het meest veelzijdige stukje vlees, past een scala aan wijnen. Leg je ‘m op de grill, dan is een kip een stuk eenkenniger. Al komen de liefhebbers van rode en van witte wijnen allebei aan hun trekken. Welke wijn het best past, is afhankelijk van de bereidingswijze. En voor welke wijn je ook kiest, zorg dat-ie goed is gekoeld:

Au naturel

Gekruid en gemarineerd

Wijn bij vis

Van forel tot tonijn en van zalm tot garnalen: het kan allemaal op de grill. Ingesmeerd met olie of als pakketje, eventueel met groenten en kruiden, in aluminiumfolie; vis op de barbecue is altijd een succesnummer. De juiste wijn maakt het feest compleet. Maar zo veel vissoorten, zo veel wijncombinaties. Daarbij geldt de vuistregel: hoe vetter de vis en hoe uitgesprokener van smaak, hoe krachtiger de wijn.

Nog een paar tips voor de perfecte BBQ

Tot slot enkele algemene adviezen om lang en uitgebreid te kunnen genieten van die gezellige barbecue.

Schenk de wijn niet te warm
In dat geval kan de smaak van de alcohol overheersen en dat is zonde! Leg die witte wijn en rosé dus op tijd in de koelkast en zet een wijnkoeler of, ook gezellig, een bak met ijswater op tafel. Daar mag die fles rode wijn ook best even in. Want ook rode wijnen mogen licht gekoeld, tussen 16 en 18 graden, worden geschonken.

 

 

Serveer wijnen met een niet al te hoog alcoholpercentage.
Tenzij je het leuk vindt dat je gasten na een paar glazen op tafel dansen. Liever iedereen met beide benen op de grond houden en toch lekker kunnen doordrinken terwijl de zon aan de hemel staat? Kies dan voor een wijn met een alcoholpercentage onder de 13,5 procent.

Water
Vergeet ook niet om een Sapkan op tafel te zetten met water en deze te vullen met water, ijsklontjes en bijvoorbeeld een paar partjes citroen bij warm weer.

Mogelijk gemaakt door samenwerking met: